Официален представител на:

Актуално

Специални цени за висококачествени масла за силови трансформатори

масла за силови трансформатори
26.06.2020 г.
Трансформаторните масла се използват като течен диалектрик в трансформатори и изключватели. Те изолират веригите, намиращи се под напрежение и служат за топлоотвеждаща среда. При изключвателите се прилагат като гасители на възникваща волтова дъга. Те са продукт на сложна симбиоза между конструкторите на електотехнически съоръжения и технолозите в областта на нефто- и синтетичната химия. Движеща сила са все по-високите изисквания по отношение на дълъг и безавариен живот, минимални загуби и екологични показатели. Гарант за съответствието на всеки продукт с определени изисквания е декларацията за съответствие съгласно международно признати и национални стандарти.

При експлоатация на такива масла протичат два взаимосвързани процеса-изчерпване способността на маслото да изпълнява технологичното си предназначение и създаване на виртуален образ на техническото състояние на конкретния силов трансформатор. 

Защо е важно да изберете качествено масло - без компромиси в качеството?
Изолационната система на трансформаторите е комбинация от течна- трансформаторно масло и твърда-целулозна изолация. Изолационното масло осигурява близо 80% от електрическото съпротивление в трансформатора. Повечето повреди на силовите трансформатори-почти 85%, се дължат на увреждане на изолационната система.

Намотките на силови трансформатори, са потопени в трансформаторно масло, което ги охлажда и изолира. То се явява добра изолационна среда, когато целулозните продукти са наситени с него и увеличават своето пробивно напрежение. Ниският вискозитет на маслото, позволява то да проникне в твърдата изолация и да отвежда топлината чрез преминаване в системата за охлаждане. В този случай, то се явява течна изолация, която също служи като охладител.

Трансформаторното масло, е рафинирано минерално масло, което остава стабилно при работната температура на трансформатора. Казанът, в който са намотките и маслото, има радиатори, през които циркулира маслото. Циркулацията може да е естествена или принудителна с помпа.